top of page

<NORTHERN AND SOUTHERN PHO - STORIES OF PHO>

Updated: Apr 27, 2019


(Vietnamese below) A Brief History of Pho The history of Pho began in Nam Dinh province in northern Vietnam, around the time the French colonised the country in the late 1880s. In 1954, the country was divided into North and South Vietnam. To avoid Communism, many northerners migrated southward, bringing their Pho culture with them. As the dish moved south, cooks infused it with additional ingredients until it evolved into the Southern style known as Pho Nam today. After the Fall of Saigon, masses of Vietnamese people fled the country, taking their Southern-style Pho to all corners of the world. As time went on, an evolution of Pho occurred outside Vietnam. Although the basic ingredients were retained, Pho recipes were adapted to suit whatever ingredients were available locally, such as seafood and pork, though these cannot be considered Pho in the strict traditional sense.

The Difference Between Northern and Southern Pho Textures Northern Pho tends to use wider rice noodles. Broth The focus of the Northern Pho is on the taste of its clear and simple broth, whereas its Southern counterpart is slightly sweeter and bolder. Meats Northern people prefer eating Pho with chicken meat or a simple minced rare beef. In the south, the meat dominates, utilising many parts of beef such as sliced rare beef, bone marrow, tendon, fatty flank, brisket and meatballs. Toppings Northern Pho uses much more green onion, while the Southern has bean sprouts and a variety of herbs, including Thai basil and coriander. Sauces Pho Bac from the North uses rice vinegar, fish sauce and chilli sauce for seasoning. It also uses much more MSG than other regions. In the South, they serve Pho with lime, hoisin sauce, chilli sauce and fresh sliced chillies Source: Asian inspirations -------------------------------------------------------------- Sơ lược về lịch sử của Phở Lịch sử của Phở bắt đầu từ tỉnh Nam Định ở miền Bắc của Việt Nam, vào khoảng cuối những năm 1880 khi đất nước này đang bị người Pháp xâm chiếm. Năm 1954, Việt Nam bị chia cắt thành 2 miền. Để tránh Cộng Sản, nhiều người miền Bắc di cư xuống phía Nam mang theo văn hóa Phở của họ. Khi món ăn này du nhập vào miền Nam, các đầu bếp đã cải tiến với các thành phần bổ sung cho đến khi nó phát triển thành phong cách của người miền Nam được gọi là Phở Nam ngày nay. Sau khi chính quyền Sài Gòn sụp đổ, đông đảo người dân Việt Nam chạy trốn khỏi đất nước và đưa món Phở kiểu miền Nam của họ đến mọi nơi trên Thế Giới. Thời gian trôi qua, sự phát triển của phở vẫn diễn ra bên ngoài lãnh thổ Việt Nam. Mặc dù các thành phần cơ bản của nó vẫn được giữ lại nhưng các công thức nấu phở đã được điều chỉnh lại cho phù hợp với các nguyên liệu có sẵn tại địa phương, như hải sản và thịt lợn, dù chúng không thể coi là phở theo khái nệm đúng chuẩn của phở truyền thống.

Sự khác biệt giữa Phở Bắc và Phở Nam: + Sợi phở: Phở Bắc thường dùng sợi phở to hơn so với Phở Nam + Nước dùng: Điểm nhấn của món Phở Bắc là ở hương vị thanh và trong của nước dùng, trong khi Phở Nam có vị đậm và hơi ngọt hơn + Thịt: Người miền Bắc ăn phở với thịt bò hoặc thịt gà xé nhỏ đơn giản. Ở miền Nam người ta chuộng nhiều thịt hơn, họ sử dụng hầu như các bộ phận của thịt bò như thịt bò cắt lát, tủy xương, gân, sườn, thịt ức và cả thịt bò viên. + Toppings: Phở miền Bắc sử dụng hành lá nhiều hơn, trong khi miền Nam có giá đỗ và nhiều loại rau thơm, bao gồm húng quế và rau mùi. + Nước chấm: Phở Bắc thường sử dụng giấm gạo, nước mắm và tương ớt để làm gia vị, nó cũng dùng nhiều bột ngọt hơn các khu vực khác. Ở miền Nam, phở được phục vụ cùng với chanh, tương đen, tương ớt và ớt tươi cắt lát #Pho, #SouthernPho #NorthernPho #Vietnam#delicious,#Noodle,#Vietnamesefood,#Beefsoup,#Photimepb,#foodporn,#photai,#eatyourpho,#foodie #Besteverfoodreviewshow #Foodreview ******************* For more information: Pho Time 🏠Address: 1820 Garnet Ave (b/w Kendall St & Lamont St.) San Diego, CA 92109 ☎Contact number: (858) 273 1664 And Follow us on: 💌Instagram: @photimepb

186 views0 comments

Comments


bottom of page